Ramen en doorvalbeveiliging een stukje praktijk





augustus 2022 - Blog

Val ongelukken uit of door het raam zijn de laatste tijd helaas veel in het nieuws. Soms is het echt een ongeval, maar heel vaak zijn er geen of niet de juiste veiligheidsvoorzieningen aangebracht. 

Je zou denken dat we in ons ‘’regeltjes’’ land dat goed afgeregeld hebben. Natuurlijk is er een Bouwbesluit welke voorschrijft dat zowel in de bestaande bouw, nieuwbouw een vloerafscheiding ter hoogte van een raam een minimale hoogte moet hebben. Bestaande bouw 60 cm en nieuwbouw 85 cm.


Mocht de borstwering te laag zijn is dat redelijk eenvoudig op te lossen, bij een vast raam kan je kiezen voor zogenaamd (gelaagd) doorval veilig glas. Bij een raam wat open kan (schuif, draai of draaikiepraam) kan je een goedgekeurde*) doorval beveiliging aanbrengen.


Maar loop eens door de grote steden en verbaas je over het grote aantal vooroorlogse woningen die duidelijk geen voorzieningen hebben of niet deugdelijke. Je ziet barrièrestangen (getest tegen inbraak, maar deze voldoen zeker niet aan de zware doorval test) maar ook garderobe stangen (die zijn zo mooi smal....). Te bizar voor woorden. Wordt er dan niet op gecontroleerd? 


Bij nieuwbouw moet de bouw op papier voldoen aan het Bouwbesluit en de vergunning verstrekker (de gemeente) voert daar enige controle op. Dat gaat eigenlijk bijna altijd goed. Maar in de bestaande bouw ligt de verantwoordelijkheid bij de eigenaar van het pand en daar gaat het niet goed omdat er gewoonweg geen controle op is. Combinatie van het niet kennen van de regelgeving en de ontbrekende controle leidt tot gevaarlijke situaties.


Doorvalbeveiliging toepassen

In de oudere panden worden vaak de bekende verticale houten schuiframen vervangen door de moderne draai / draaikiepramen. Dan kan de situatie nog steeds voldoen (borstwering minimaal 60 cm), maar in de oude situatie zorgde het houten schuifdeel in geopende toestand als een soort doorvalbeveiliging en beperkte tevens de maximale raamopening. Maar een modern draai(kiep) raam kan ineens volledig open, waardoor je heerlijk in de raamopening kan zitten.


Maar ga op drie hoog eens voor zo een volledig geopend raam staan, dan voel je je echt niet veilig. Alhoewel niet verplicht is, is hier echt een extra doorval voorziening nodig!


Plaats hem dan ook gelijk op een goede hoogte, ergens tussen de 90 en 110 cm is in de praktijk een goede veilige hoogte. Maar wacht even, Bouwbesluit zegt toch 60 of 85 cm... Klopt, maar wat je wil is dat een doorvalbeveiliging ongeveer op heuphoogte gemonteerd wordt, dan geeft het pas echt een veilig gevoel.


Waarom weten we niet, maar in het Bouwbesluit is er wel rekening gehouden met de tegenwoordig langere lengte van volwassenen (hogere deuren/plafonds) maar niet bij de voorgeschreven hoogte van een doorvalbeveiliging (en borstweringen bij ramen in het algemeen). Om de uitval kans te verkleinen wil je dat het er zo een klein mogelijk deel van het lichaam boven de doorval beveiliging ‘’uitsteekt’’! Voor nieuwbouw geldt hetzelfde.


Het in het zicht zitten van zo een doorvalbeveiliging is wel eens een discussie, maar veiligheid voor alles. 


Enkel glas

Ramen met enkel glas, waarbij de borstwering wel voldoet qua hoogte is duidelijk ook geen veilige situatie. Enkel glas heeft geen enkele doorvalweerstand, ook hier is het zeer verstandig om een doorvalbeveiliging aan te brengen. Better safe than sorry


Kinderkamers

Hou bij de aanwezigheid van kinderen ook goed in de gaten dat er geen opklauter mogelijkheid is ter hoogte van het raam, of om het helemaal goed te doen voorzie het raam van een (afsluitbare) raambegrenzer. Kinderen kennen geen angst en hun klautervaardigheden zijn verbazend, ook een goedgekeurde doorvalbeveiliging houdt ze niet tegen. Sowieso is het verstandig bij aanwezigheid van jonge kinderen al je ramen te voorzien van kindveilige raamafsluiters, of begrenzers als je kindveilig wil ventileren.

Neem je verantwoordelijkheid en zorg voor veilige ramen in je huis, een ongeluk is helaas zo gebeurd.


Vragen over doorvalbeveiliging, raambegrenzers en de toepassingsregels? 

Bel met een van onze medewerkers op 0252-620901.


*) Al onze doorvalbeveiligingen zijn in Nederland getest volgens de geldende norm (NEN 1990/1991). Dit is een test die uitgevoerd wordt in het testlab van SKG. Bestaande uit een val test met een Glasparelzak van 50 Kg en een valhoogte van 1 M. Het zijn in feite twee valtesten, één ter hoogte van de bevestiging en één in het midden van de doorvalbeveiliging. Je mag voor elke test een nieuwe doorvalbeveiliging plaatsen, maar wij laten beide valtesten op dezelfde doorvalbeveiliging uitvoeren. In feite een extra ingebouwde veiligheid, dat geldt trouwens ook voor de bevestigingen die zijn altijd dik boven de norm samengesteld. Het gaan tenslotte om mensenlevens....

Secu is dé specialist in Nederland op het gebied van doorvalbeveiliging. In 15 jaar hebben we enorm veel kennis opgebouwd en hebben we het breedste programma oplossingen voor kozijnen van hout, alu en kunststof. Nieuw is de unieke goedkeuring voor nieuwbouw (KOMO).  Lengtes op maat en in alle RAL kleuren zijn mogelijk.


Maak gebruik van onze kennis en vraag ons om advies! Mail naar verkoop@secu.nl, bel naar 0252-620901 of kijk op: secu.nl/pages/secuguard-doorvalbeveiliging-b2b-oplossing-voor-ramen 


Secu, altijd een veilig gevoel